bilgisayar hız testi

Bilgisayar Hız Testi Yapma 2023

2021 yılında bilgisayarınızın hızından emin olmak adına, yapabileceğiniz pek çok hız testi bulunmaktadır. Bilgisayar hız testi yaparak bilgisayarınızın güncel verimini hesaplayabilirsiniz. Diğer bilgisayarlara nazaran, sizlerin bilgisayarının ne kadar hızlı ve ne kadar performans sağladığını öğrenebilirsiniz.

Bilgisayarınızın hızını, doğrudan Windows’un kendi uygulamaları üzerinden de test edebilirsiniz. Windows 10 üzerinden bilgisayar hız testi nasıl yapılacağını da sizlere birazdan aktaracağız. Yazımızın tamamını okursanız, bilgisayarınızın ne kadar performansla çalıştığını öğrenebilirsiniz.

Provided by OpenSpeedtest.com

Windows Üzerinden Bilgisayar Performans Testi Nasıl Yapılır?

Bilgisayar kullanıcılarının büyük bir bölümü Windows işletim sistemi kullanmaktadırlar. Windows üzerinden sizlere söyleyeceğimiz yöntemleri adım adım takip ederek bilgisayarınızın performansını öğrenebilirsiniz.

Adım adım Windows üzerinden bilgisayar performans testi yapımı;

  • Bilgisayarımızın sol alt kısmında yer alan arama çubuğunu kullanarak işlemlerimizi gerçekleştireceğiz.
  • Arama çubuğuna “Çalıştır” yazarak çıkan programa dokunuyoruz.
  • Çalıştırın içerisine “PERFMON” yazıyoruz. (Tırnak işareti olmadan yazmamız gerkiyor.)
  • Açılan pençelerde “Veri Toplayıcı Kümeler” seçeneğine çift tıklıyoruz.
  • Ardından, Veri Toplayıcı Kümeler kısmının altında yer alan “Sistem” kısmına giriyoruz.
  • Sistem kısmının içerisinde yer alan “System Performance (Sistem Performansı)” kısmının üzerine gelerek sağ tıklıyor ve başlat diyoruz.
  • Yaptığımız bu işlemler bilgisayar performans testi için 60 saniye (1 dakikalık) veri toplanma işlemini başlatıyor.
  • 60 saniyenin ardından, en altta yer alan “Raporlar” kısmına giriyoruz.
  • Raporlar kısmının altında yer alan “Sistem” bölmesine giriş yapıyoruz.
  • Son kısımda ise System Performance’a tıklayarak, içerisinde yer alan, tarih ve saat bilgisi olan rapora çift tıklıyoruz.

Açılan rapor bilgisayar hız testi süreleri hakkında bizlere bilgi sağlıyor.

PC hız testi
PC hız testi

Açılan raporun altında yer alan Performans kısmından bilgilere erişebiliriz. Durum kısmının altında yer alan Normal ve Boş bizlere performans hakkında bilgi vermektedir. Daha detaylı bilgi almak için CPU, Ağ, Disk ve İstatistikleri Raporla kısımlarının sağında yer alan aşağıya doğru olan sekme çubuğuna tıklayabilirsiniz.

Programlar Aracılığı ile Bilgisayar Hız Testi Yapmak

Bilgisayarınıza yükleyebileceğiniz programlar sayesinde, daha anlaşılır hız testleri yapmanız da mümkün. Bilgisayar hız testi yapmak için indirebileceğiniz programların başında PC UserBenchmark yer almaktadır.

bilgisayar performans testi
bilgisayar performans testi

Bir diğer program ise PassMark’ın PerformanceTEST programıdır. Fakat, bu program ücretsiz denemeye sahip olsa bile, Premium bir program olarak anılmaktadır. Programı edinmek veya ücretsiz deneme sürenizi başlatmak adına tıklayarak https://www.passmark.com/products/performancetest/ siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Bilgisayar performans testi için ücretsiz olan PC USerBenchmark’ı kullanmak için adım adım aşağıda yer alan maddeleri takip edebilirsiniz.

  • Öncelikle, hız testini indireceğimiz User Benchmark’ın sitesine tıklayarak (https://www.userbenchmark.com/) giriş yapıyoruz.
  • Daha sonrasında sitede yer alan “Free Download” butonuna basarak hız testimizin indirmesine başlıyoruz.
  • İndirme işlemimiz bittiğinde, bilgisayarımıza programı kurarak, bilgisayar performansımızı ölçme işlemine geçebileceğiz.

Site içerisinde yer alan “User Guide” kısmına tıklayarak yeterli İngilizce seviyeniz varsa programın detaylı rehberini edinebilirsiniz. Fakat, kullanım için detaylı öğrenmenize gerek kalmayacak. Programın gayet sade ve çok işlevli kullanım testleri mevcut.

Bilgisayar hız testi programları ve benzeri yazılarımız için, her gün güncellenen blog kısmını takip edebilirsiniz. Kafanıza takılan, konu ile ilgili her türlü soruyu, yorumlar kısmından bizlere sorarak cevap talep edebilirsiniz.

1 thought on “Bilgisayar Hız Testi Yapma 2023”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...