Asgari Ücret Zammı Neleri Etkileyecek? İşte Tepkiler!

Asgari ücretle ilgili yeni çalışmalar yapılıyor iken, Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili açıklama yaptı. Temmuz ayı itibarıyla bir düzenleme getiren yönetim, yılın geri kalanında asgari ücreti 5.500 TL olarak ön plana çıkarıyor.

Ocak ayında zamlanan asgari ücret için enflasyon kur dengeleyici sistem ile tekrar toparlandı. Yaşam maliyetleri karşısında etkisiz halde duran asgari ücret, uzun süredir yeni bir yapıda karşımıza çıkıyordu ve haliyle 2. zamlar bekleniyordu.

Yeni asgari ücret ile ilgili güncel fiyat 5.500 TL olarak ön plana çıkarılıyor. %30’a kadar yapılan yükseliş, oldukça etkili bir fiyat performansı getirecek gibi görünüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tarafından Yapılan Açıklama

“Bilindiği gibi Türkiye bir süredir maruz kaldığı ekonomik tuzaklara karşı kendi geliştirdiği programı uygulamaktadır. Koronavirüs salgını, Rusya-Ukrayna savaşının bozduğu ekonomi nedeniyle yeni bir durumla karşı karşıya geldik. Enflasyon tüm dünyanın en öncelikli sorunudur. Kendi gerçeklerimiz ve alışkanlıklarımız nedeniyle enflasyon rakamları farklı tezahür etmektedir. Fiyat artışlarının oranları değişik olsa da ekonomik işleyişe etkisi aynıdır. Bu anlayışla her gelişmeyi yakından takip ederken asıl dikkatimizi kendi vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne verdik.

Kamu çalışanlarımızın emeklilerimizin maaşlarına yüzde 40’ın üzerinde enflasyon farkı artışı zaten yapılacak. Asgari ücretlilerin kayıplarını telafi etmeyi uygun gördük. Komisyonu toplantıya çağırdık. Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Yeni asgari ücret Temmuz ayından itibaren yüzde 25 oranında ara artış yapıyoruz. Yeni asgari ücret net 5500 lira olacaktır. İşçi başına devletimiz işverenlere 100 lira destek verecektir. Yeni asgari ücretin tüm çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Asıl asgari ücret yılbaşında gerçekleşecek. Yılbaşında devreye aldığımız asgari ücret kadar gelirin vergi dışında kalması nedeniyle kamu çalışanlarına bu artış ortalama 300 lira olarak yansıyacaktır. Türkiye büyüdükçe, geliştikçe elindeki imkanları milletin her bir ferdiyle paylaşmayı sürdürecektir.”

Bu açıklama üzerine de bazı tepkiler olmadı değil. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bütün kamu çalışanlarına ortalama 350 TL gelir elde edeceklerini de söyledi.

Yeni asgari ücretlerle ilgili seçimler pek çok kişiyi etkileyecek gibi görünse de, insanların isteklerine tam olarak cevap veremeyeceğini söyleyenler de var. Bu yüzden yapılan her bir zam durumu küçük esnafı doğrudan ilgilendiriyor gibi görünüyor.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...