Altında Rekorlar Altüst Oldu

Dünya genelinde pandemi sebebiyle, ülkelerin aldığı önlemler dikkat çekerken piyasalarda altının durdurulamaz yükselişi konuşuluyor.

Ülkemizde de yaz mevsimi düğün ve nişan mevsiminin açılışı, birikimini altından yana yapanlar için ciddi bir kazanca dönüşmüş durumda. Altındaki yükselişin arkasında, dünyanın birçok ülkesinde pandemi süresince gerçekleşen önlem ve finansman paketlerinin etkisi olduğu düşünülüyor.

Dünya’da birçok ülke, iç pazarındaki başta sektörel gelişmeleri sekteye uğratmamak için para basımına yöneldi. Bu nedenle, her kur karşısında değerli maden olarak altın, günden güne yükselmeye devam ediyor.

24 Temmuz itibariyle, ülkemizde gram altının fiyatı 417 TL ‘ye ulaştı. Son 9 yılın en yüksek ons altın fiyatı da bu dönemde kaydedildi.

Ünlü yatırımcıdan “ Altına yatırıma devam “ kararı

Dünya’nın finans gücü olarak “ en etkili 50 kişisi” arasında gösterilen Mark Mobius, altın ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu : “ Tüm dünya genelinde faizlerin aşırı düşüş göstermesi ve ekonomik belirsizlik söz konusu olduğunda, altın her zaman en güvenilir yatırım aracı olarak dikkat çekiyor. Altın almaya devam edeceğim, yükselişte olması bunun en büyük sebebi.”

Dünya Bankası’nda da ara sıra görevlerde bulunan ve özellikle gelişmekte olan ülkelere yaptığı ciddi yatırımlarla dikkat çeken Mobius, aynı zamanda Dünya’nın en etkili 50 finansçısı arasında da gösteriliyor.

Her kulvarda yükselişte

Altının şuan her çeşidi spot fiyat ve alış-satış olarak her kulvarda yükselişte. Ons fiyatının 2011 senesinden bu yana ki en yüksek seviye olan 1890$ fiyatına ulaşması da, ayrıca dikkat çekiyor.

Gram, çeyrek, yarım ve tam altının yanı sıra, Türkiye Merkez Bankası Darphanesi’ nde üretilen diğer altın türlerinin de yükselişi, bu trende ayak uydurmuş durumda.

Döviz yatırımları altına dönüyor

Gösterdiği artış performansına rağmen, şuan ülkemizde de başta döviz yatırımı olanlarında hızla altına dönüş yaptığı gözlemleniyor. Bu sayede, talebin artışı günden güne fiyatların artışına sebep oluyor. Altındaki bu artışın, yaz sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...