Akıllı Telefonlar Neden Pahalı?

Günümüz teknolojisinde vazgeçilmez olan akıllı telefonların fiyatları, teknoloji düşkünlerini gerçekten zorluyor. Peki, modern akıllı telefonların fiyatlarının bu kadar pahalı olmasının sebebi nedir?

Gün geçtikçe açıklanan fiyatlarıyla dudak uçuklatan akıllı telefonlar, insanların hala göz bebeği durumunda. Yurtdışı fiyatı ile 900-1000 dolar, Türkiye pazarında ise 9.000 – 10.000 TL bandını geçen akıllı telefonların neden bu kadar pahalı olduğunu inceleyelim.

Telefon Fiyatları Neden Yükseliyor?

Gün geçtikçe yükselen akıllı telefon fiyatlarına en çok etki eden şey parça maliyetleridir. 6 yıl önce duyurusu yapılan iPhone 6 Plus modelinin üretimi için 242 dolar maliyet çıkarken, günümüzde son model bir iPhone 11 Pro Max’in üretimi için 490 dolar maliyet çıkmakta. Yani 6 yıl önceye göre telefon üretim maliyetleri 2 katına kadar artmış durumda.

Bunun dışında tabii ki marka değeri devreye giriyor. Dev teknoloji markaları, telefon modellerine ekledikleri özellikleri ve marka değerini hesaba katarak daha yüksek kâr elde etmek istiyorlar. Bu durum neticesinde Android işletim sistemli telefonlar ortalama 6 ayda bir, iOS işletim sistemli Apple cihazlarda ise ortalama yılda 1 kez yeni modeller duyuruluyor. Bu da her yeni modelde telefon fiyatlarının artmasına sebep oluyor.

Akıllı telefon üreten firmaların amiral gemisi telefon modelleri, en çok kâr ettiren modellerdir. Fakat günümüzde insanların yeni modeller çıktıkça akıllı telefon değiştirmesi sebebiyle amiral gemisi modeller daha az talep almaya başladı. Buna bağlı olarakta sürekli daha yüksek fiyatlı telefonlar piyasaya çıkmaya devam ediyor.

Telefon Parçası Maliyetleri Neden Artıyor?

Her yeni model çıktığında daha da artan akıllı telefon yetenekleri, akıllı telefon pazarında ki rekabeti de sürekli kızıştırıyor. Artık inovatif hamleler yapmakta zorlanan üreticilerin, son zamanlarda kamera ve şarj noktalarında iyileştirmeler yapmaya odaklandığını görüyoruz. Megapiksel, zoom, ekran ve hızlı şarj özellikleri rekabetin en belirgin olduğu noktalar. Bu da gelişen parça maliyetlerinin artmasına sebep oluyor.

Kamera sensörleri son altı yılda tamı tamına altı kat artmış. 12 dolar’a elde edilen bir kamera, günümüzde 74 dolara elde edilebiliyor. Eskiden akıllı telefonların en pahalı ve önemli parçası ekran iken, şu an durum tamamen değişmiş durumda.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...