8k nedir

8K Nedir? 8K Çözünürlük Rehberi 2021

8K genellikle TV ekranları için kullanılan, televizyonun ekranının çözünürlüğünü belirten değerdir. 8K nedir? 7680 x 4320 piksellik görüntü kalitesini kullanıcıya sunan teknolojiye 8K denilir. K ifadesi, Kiloyu yani 1000 sayısını sembolize etmektedir. 8K ise 8000 piksel yatay çözünürlüğü bizlere sunabilir.

UHD yani 4K ekranlara nazaran tamı tamına 4 kat daha fazla pikseli bizlere sunarlar. FHD görüntü kalitesine nazaran ise 16 kat daha fazla pikseli 8K ekranlarda bulmak mümkündür. Pikseller sayesinde görüntü içerisinde yer alan ayrıntıları, daha net ve daha güzel biçimde görmek mümkündür. 8K çözünürlük FHD’ye nazaran 16 kat, UHD’ye nazaran ise 4 kat daha fazla pikseli içerisinde barındırdığı için, görüntü kalitesini bunlara nazaran oldukça yüksektir.

8K Çözünürlük Değeri ile İlgili Diğer Bilgiler

8K televizyon ekranlarında, yapay zeka ile donatılmış bir ölçekleme sistemi bulunmaktadır. Bu sistem sayesinde, 8K televizyonlarda ki hemen her görüntü, 8K kalitesine ulaşması hedeflenir. Yani, 8K çözünürlük değeri olan 7680 x 4320 piksellik değer, yapay zeka ve gelişmiş görsel databaseleri ile doldurulmaktadır.

Gelişmiş yapay zeka sistemleri sayesinde, daha önceden görmediğiniz kadar kaliteli görsellere ulaşmak mümkün. Çoğu 8K televizyon üreticisinin, kendilerine has bir veritabanı bulunmaktadır. 8K televizyon alacağınız zaman, veritabanları ile ilgili daha detaylı araştırma yaparsanız, daha kaliteli bir 8K deneyimi yaşamanız mümkün.

8K çözünürlük teknolojik gelişmelerden yoğun biçimde faydalanarak oluşturulmuştur. 2021 teknolojisinde bulunan enlerin bir arada olduğu 8K teknolojisinin fiyatı yüksek olsa bile, ilerleyen süreçlerde daha da yaygınlaşacağına eminiz.

8K televizyon üretimi yapan firmaların başında Samsung yer alıyor. Samsung ürettiği teknolojiler ile ön plana çıkmayı başarmış, teknoloji açısından kendini ispatlamış bir şirket. Hatta 8K ile ilgili bir topluluğunda kurucu üyeleri. Samsung’un kurucu üyeliğini yaptığı 8K Association’un diğer üyeleri ise;

  • Panasonic,
  • Hisense,
  • TCL,
  • AU Optronics,

Gibi büyük televizyon üreticileridir.

8K Çözünürlük Gerekli Mi?

8K değeri, günümüz ekranlarının (satın alınabilir olan) ulaştığı en yüksek çözünürlük değeridir. 8K çözünürlük gerekli mi? Sorusu ise tamamen kullanıcıların kendileri yanıtlaması gereken bir sorudur.

Hayatta ki en büyük zevkleriniz arasında, yüksek kaliteli görsel çözünürlüğe sahip film, dizi ve benzeri yapımlar izlemek varsa sizler için 8K doğru tercih olacaktır. Fakat, görüntü kalitesi sizleri çok etkilemiyorsa 8K sizler için biraz abartı olabilir.

İleri dönemlerde 8K çözünürlük değeri sahibi olan ekran sayıları artacak ve bu özelliğe yönelik yapımlar yapılmaya bile başlayacaktır. İşte o zaman 8K bir gereklilik olsa bile, şu an tamamen zevk meselesidir.

8K’nın sizlere sunduğu avantajlardan yararlanmak için, özellikle Samsung gibi bilinir markalardan, televizyonlarınızı almanızı tavsiye ediyoruz. Zaten ülkemizde de genellikle iki firma 8K ürünlerini pazara sunmuş durumda.

Bunlardan birisi Samsung, diğeri ise LG. Bu iki firma da alanında gayet başarılı ve kendini ispatlamış firmalardır. Adını sanını duymadığınız markalardan 8K çözünürlük diye satılan televizyonları almamanızı sizlere tavsiye ediyoruz. Çünkü 8K denilen çözünürlüğün 2021 yılında geliştirilebilmesi için, yüksek maliyetli teknolojik tesisler, firmaların elinin altında bulunmak zorundadır.

Buradan web sitemizin blog kısmına giderek kendinize en çok hitap eden içeriği okuyabilirsiniz.

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...