Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

EKB sorgulama işlemleri dijital platformlar üzerinden birkaç dakikalık işlem süresinde yapılır. Bahsedilen platformlar üzerinden ikamet ettiğiniz binayla birlikte farklı bir bina için enerji kimlik belgesi sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama için DASK Adres Kodu, TC kimlik numarası, EKB no ve e-Devlet şifresi gibi farklı bilgiler gereklidir. Binaya verilen enerji kimlik belgesinin öğrenilmesi için kullanılan bilgiler, belgenin 1 Kasım 2017 tarihi öncesi ve sonrasına aitlik durumuna göre farklı seyreder.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ SORGULAMA NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Enerji kimlik belgesi görüntüleme işlemlerinde e-Devlet ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan “BepTR” online işlem portalı kullanılır. Sorgulama için tercih edilen işlem merkezi özelinde istenen bilgiler farklı seyreder. Sorgulama yaparken ilgili binaya ait EKB’nin 1 Kasım 2017 tarihinden önce düzenlenmesi halinde, enerji kimlik belgesi numarası ile işlemin yapılması gereklidir.

E-Devlet Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet’ten EKG öğrenme işlemleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sayfası üzerinden yapılır. Sorgulama için doğrudan ilgili sayfaya https://www.turkiye.gov.tr/csb-enerji-kimlik-belgesi-sorgulama linkini kullanarak ulaşabilirsiniz. İlgili link kullanılarak yapılan giriş ardından, işleme devam edilebilmesi için “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklanarak giriş sayfası işlemlerinin tamamlanması gerekir.

E-Devlet’e giriş yapmak için e-Devlet şifresi, mobil imza, e-İmza, T.C. kimlik kartı ve İnternet Bankacılığı seçenekleri kullanılabilir. Seçilen giriş tercihi sonrası istenen bilgilerin kullanılarak giriş işleminin tamamlanması gereklidir. Aşağıda e-Devlet şifresi ile giriş tercihi yapılmıştır. Kırmızı çerçeve ile gösterilen sekme seçilmesi ardından istenen yerlere TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi girilerek “Giriş Yap” butonuna tıklanması gereklidir.

Giriş işlemi yapılması ardından ulaşılan EKB Sorgulama sayfasında, iki farklı tercihe bağlı olarak işlem yapılabilmektedir. İlk olarak ikamet ettiğiniz binaya göre işlem yapmak için aşağıda gösterilen “İkamet Ettiğim Bina” onay kutucuğuna tıklayarak “Sorgula” butonuna tıklamanız yeterlidir.

Farklı bir binaya ait EKB sorgulaması için “Diğer Binalar” seçimini yaparak işleme başlayabilirsiniz. Yapılan seçim ardından aşağıda gösterildiği şekilde “UAVT Bina No” ya da “EKB No” bilgilerinin yazılarak “Sorgula” düğmesine tıklanması gereklidir.

Yapılan sorgulama işlemi ardından sonuç ekranında istediğiniz binaya ait EKB bilgilerine ulaşabilirsiniz. Sorgulama yaptığınız binaya ait EKB bulunamadığı ya da belgenin 01.11.2017 tarihi öncesine ait olması halinde aşağıdaki gibi sonuç ekranı ile karşılaşırsınız. Yaptığınız sorgulama işleminde “EKB No” ile işlem yaparak binaya ait mevcut belgeye ilişkin bilgilere ulaşabilirsiniz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Sorgulama Nasıl Yapılır?

ÇSB web sitesinden EKB sorgulaması “Binalarda Enerji Performansı Uygulaması” üzerinden yapılır. “BEP-TR 2” adı verilen uygulamaya giriş yapmak için https://beptr.csb.gov.tr/ linkini kullanabilirsiniz. Verilen link ile giriş yapılan uygulama ana sayfasında, aşağıda gösterildiği gibi “EKB Sorgula” düğmesine tıklayarak işleme devam etmeniz gereklidir. Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili yetkilendirilmiş firma ve eğitim yetkisi ile ilgili merak ettiklerinize bahsedilen uygulamadan ulaşabilirsiniz.

Yukarıda kırmızı çerçeve içine alınan “EKB Sorgula” butonuna tıkladığınızda, adres kodu ile EKB sorgulama yapılabilir. İşlemi tamamlamak için açılan sayfanın sol üstünde yer alan bölüme “Sertifika Numarası” ya da “UAVT adres kodu” bilgilerini girmeniz ve “Ara” butonuna tıklamanız gereklidir. Yaptığınız arama sonrası BEP-TR 2 uygulaması üzerinden enerji kimlik belgesi sorgulama işlemini tamamlayarak, belge detaylarına ulaşabilirsiniz.

Ada Parselden Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ada ve parsel numaralarından EKB öğrenme işlemleri online işlem kanalları üzerinden yapılamamaktadır. Enerji kimlik belgesi hakkında bilgi alınmak istenen binaya ait ada ve parsel numaralarını kullanarak işlemlerinizi il/ilçe belediyelerinden yapabilirsiniz. Yapı kullanım izin belgesi alabilmek için EKB zorunlu tutulmuştur. Binanın bağlı olduğu il/ilçe belediyesine müracaat ederek ada ve parsel numarası ile EKB sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NASIL ALINIR?

EKB almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş danışmanlık şirketlerine başvurulması gereklidir. Binanızın 1 Kasım 2017 tarihi öncesinde yapılması halinde enerji kimlik belgesi bulunmayabilir. Bu tarihten sonra yapılan binalar için zorunlu tutulan EKB için yetkili kuruluşlara başvurulması gereklidir.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Vermeye Yetkili Firma Sorgulama Nasıl Yapılır?

EKB vermeye yetkili firmaların öğrenmek için BEP-TR 2 uygulaması kullanılır. Uygulamaya yukarıda paylaşılan link aracılığı ile giriş yapılması ardından, aşağıda turuncu çerçeve ile gösterilen “EKB Vermeye Yetkili Firmalar” sekmesine tıklanmalıdır.

Sekmeye tıklama ardından açılan “EKB Vermeye Yetkili Firmalar” sayfasından firma bilgilerini kontrol edebilirsiniz. Açılan sayfada sonuçları daraltmak için aşağıda gösterildiği gibi “İl” açılır menüsünü kullanarak, ikamet ettiğiniz şehre göre arama yapabilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Zorunlu Mu?

Enerji kimlik belgesi almanın zorunluluğu bulunmaktadır. Yeni yapılan yapılarda EKB alınmadığı taktirde, “Yapı Kullanım Belgesi” verilmemektedir. Yeni binalarda en az “C” seviyesinde enerji sınıfının bulunması istenirken, eski binalarda EKB belgesi almak zorunluluğu karşılamak için yeterli kabul ediliyor.

Enerji Kimlik Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

EKB için istenen belgeler şunlardır:

Mimari proje

Elektrik tesisat projesi

Isı yalıtım projesi

Mekanik tesisat projeleri

Yapı ruhsatı

Yapı kullanım izin belgesi (İskan ruhsatı)

ENERJİ KİMLİK BELGESİ YETKİSİ NASIL ALINIR?

EKB verme yetkisi almak için kurs almanız gerekir. EKB uzmanı olabilmek için alacağınız kursun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olması gereklidir. BEP-TR 2 uygulaması üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen eğitim noktalarını sorgulamak için aşağıda gösterildiği gibi “Eğitim Vermeye Yetkili Firmalar” sekmesine tıklamanız yeterlidir.

Yukarıda anlatıldığı şekilde ulaşılan firma listesinde yer alan firmalardan herhangi birisi ile iletişime geçerek yetki belgesi almak için eğitim talebinde bulunabilirsiniz. EKB uzmanı olmak için eğitim almanın yanında bazı mesleklere dahil olmanız gerekir. Mimarlar ve mühendisler EKB uzmanlığı yapabilmektedir.

Kimler EKB Uzmanı Olabilir?

EKB uzmanı olabilecek meslekler şu şekildedir:

İnşaat mühendisi

Mimar

Makine mühendisi

Elektrik mühendisi

ENERJİ KİMLİK BELGESİ ÖRNEĞİ

EKB örneği binaya ait bilgiler ve bina enerji sınıfı gibi detayları içerir. Yukarıda paylaşılan sorgulama işlemini tekrarlayarak enerji kimlik belgenize ulaşabilirsiniz. Sorgulama sonrası karşılaşacağınız belgenin ilk bölümünde, binaya ait görsel ve bilgiler yer alır. Bahsi geçen bilgi ve görsel aşağıda paylaşılmıştır.

Belgenin devamında yapılan ölçüm sonuçlarına ait bilgiler yer alır. Bina enerji performansı, sera gazı emisyonu ve yenilenebilir enerji kullanım oranı ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibi belgede gösterilir.

Belgenin ön yüzünün en altında ise enerji kulanım alanlarına göre yıllık enerji tüketimleri, enerji sınıfı ve açıklamalar bölümü yer alır. Belge ve belgeyi düzenleyen firmaya ait bilgilerin de EKB’de yer alırken, belgenin ön yüzünün en altından firmanın yetkisi sorgulanabilir. Belgenin arka yüzünde ise bina sahibi bilgileri ve yapılan ölçüme ait açıklamalar bulunur. Belgeyi düzenleyen firmanın bilgileri de buradan takip edilebilir.

Yukarıda örneği gösterilen ve içerisinde yer alan bilgileri paylaşılan enerji kimliği belgeleri alınarak binalarda asılmalıdır. Yapılacak denetimlerde belgenin kolay ulaşılması ve herkes tarafından görülebilmesi gerekir. Oturduğunuz ya da taşınmayı planladığınız binaya ait enerji kimlik belgesi sorgulaması yaparak belgenin varlığını ve bilgilerini teyit edebilirsiniz.

1 thoughts on “Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...