Ehliyet Nedir

Ehliyet Nedir? Nasıl Alınır?

Ehliyet, karayolları içerisinde motorlu veya motorsuz bir araç kullanmanız için gerekli olan belgedir. Bu belgeye sahip olan insanların karayollarında araç kullanmalarına izin verilir.

Ehliyetiniz yoksa karayolunu kanuna uygun olarak kullanamazsınız. Çünkü bu karar sizin ve trafikte karşılaşabileceğiniz kişilerin sağlığı esas alınarak verilmiştir. Ayrıca ehliyetiniz olmadan araç kullanırsanız, yolculuk esnasında çevrenizde bulunan insanları ve trafiği tehlikeye atmış olursunuz. Bu nedenle de hukuken ceza alabilirsiniz. Bir kişi ehliyeti olmadan araç sürdüğü için ceza yerse, ceza puanına ve hatasına göre alacağı ehliyete el konulabilir veya iptal edilebilir. Peki ehliyet nasıl alınır?

 

Ehliyet Nasıl Alınır?

Ehliyet almak istiyorsanız ilk olarak bir ehliyet kursu seçmeli ve ardından kayıt olmalısınız. Ehliyet kursları bir süre sizlere ders verir. Daha sonrasında ise sizlere sınava çalışmanız için çeşitli kaynaklar sunar. Ehliyet almanın ilk adımı, kursun sizlere yapacak olduğu yazılı sınavı geçmek olacaktır.

Ehliyet sınavı toplam 50 sorudan oluşmaktadır. Sınavda 70 ve üzeri puan alırsanız, yani en az 35 soruyu doğru cevaplarsanız, sınavı geçebilirsiniz. İlk sınavı geçmenizin ardından uygulamalı sınava geçilir. Tabii öncesinde sizlere bu konuda uygulamalı ders verilir.

Tüm bunların ardından ehliyet almak için birçok insanın kâbusu haline gelmiş direksiyon sınavına girmeniz gerekir. Bu kısım her ne kadar zor gibi görünse de yapmanız gereken ayna ve sinyal gibi önemli yerlere dikkat etmektir. Bu faktörlere dikkat ettiğiniz sürece ehliyet sınavını kazanmamanız mümkün değildir.

Ehliyet sınavını kazanmanızın hemen ardından MEB tarafından sizlere sunulan geçici ehliyet belgesini almanız gerekir. Ancak dikkat etmelisiniz ki MEB’in sizlere sağlamış olduğu bu ehliyet, ehliyet yerine kullanılamaz. Ehliyet harcınızı ve ehliyet kartınızın kart ücretini ödemenizin ardından İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesinden kendinize bir randevu alınmalısınız. Bu sayede ehliyetinizi alabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...