Dizel Motorlar Hangi Prensibe Göre Çalışır?

Dizel Motorlar Hangi Prensibe Göre Çalışır?

Dizel motorlar hangi prensibe göre çalışır? Dizel motor nedir? Dizel motorda yakıtın ateşlenmesi nasıl olur? Dizel yakıtlı araçlar benzin yakan araçlara göre daha mı iyidir gibi pek çok soru dizel motorlar konusu çerçevesinde sorulmaktadır.

Dizel motor nedir sorusuna yanıt olarak en başta dizelin ne tür bir yakıt tipi olduğundan söz etmemiz gerekecektir. Dizel adı verilen motor tipi, içten yanmalı motorlar adı verilen bir motor tipi olarak karşımıza çıkar. Dizel çalışma prensibi içeriğinde oksijen bulunan bir gazın sıkışarak yüksek bir sıcaklık ve basınç ile karşı karşıya kalmasıdır. Yani yakıt hava karışımının içinde sıkışıp ısınacaktır. Bu durumda dizel motorun mazot ile çalışan motorlara göre, çalışma prensibi bakımından çok daha farklı bir yol izlediğini görmek de mümkün olacaktır.

Dizel motorların çalışabilmesi için iki önemli ana unsurdan söz edecek olursak; bunlardan bir tanesi buji bir diğeri ise karbüratördür. Dizel türündeki bir motorun, ateşleme yapabilmesi için bujiye ihtiyacı vardır. Karbüratör ise yakıt ile hava karışımının elde edilmesi için gerekli olan en temel unsurdur.

Dizel Motoru Kim Buldu?

Dizel motoru kim buldu? Sorusu da bir genel kültür konusu olarak karşımıza çıkar. Genel olarak halk arasında çok yaygın bir şekilde kullanılan ve çok fazla kişi tarafından tercih edilen dizel motor kim tarafından bulunmuştur? Bu motor tipi Alman bir makina mühendisi olan Rudolf Diesel tarafından 1892 yılında bulununmuş ve mucidinin soyadını almıştır. Petrol ihtiyacından kurtulmak adına yapılan bu çalışma 1900 tarihinde düzenlenmiş olan Dünya Fuarı’nda halka arz edilmiş ve son derece ilgi çekmiştir.

Rudolf Diesel, icat ettiği dizel motorun patentini de almıştır. Ancak o dönemde bu konuyla ilgili bir konu gündeme gelmiştir ki o da hava kirliliği konusudur. Sonuç olarak kömür tozu yandığında ortaya kül çıktığı için bu durum çok büyük bir tartışma yaratmıştır. Daha sonra ise farklı bir takım yakıtların kullanımı ile ilgili tasarımlar yapılarak yakıt olarak yer fıstığı kullanılmıştır. Yani biodizel kullanılarak bu sorun bir nevi daha zararsız bir hale getirilmiştir.

Dizel Motorlar Hangi Prensibe Göre Çalışır?
Dizel Motorlar Hangi Prensibe Göre Çalışır?

Dizel Mi Benzin Mi?

Dizel mi benzin mi? Konusu araç almak isteyen pek çok kişinin en çok kafasını karıştıran şeylerden biridir. Bu konuyu ekonomik olarak ele alacak olursak tabii ki dizel motorlu bir aracın benzinli bir araçtan çok daha ekonomik olduğu kanısına varırız. Ancak bu noktada dizel motor dezavantajları konusundan da söz etmek gerekli olacaktır.

Dizel motorun dezavantajları arasında ilk olarak çalışma şeklinin yanma şeklinde olması nedeniyle partikür madde oluşturma durumundan söz edebiliriz. Bu motor tipi aynı zamanda gürültülü çalıştığı için de bir takım sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Dizel araçla benzinli aracın farkı olarak bakacak olursak dizel motorlar daha yüksek beygir gücüne sahiptir. Ağırlık fazla olacağı için de daha pahallı malzemeden üretilirler. Dizel araçlar, çok daha özel bir bakım ve kontrolden geçmesi gereken bir araç türü olarak kontrol ve bakım yönünden daha masraflı olabilir. Bu sebepten dolayı da eğer ki araç almaya karar vermişseniz dizel mi benzin mi konusunu tüm detaylarıyla ele alıp düşünmeniz gerekli olacaktır. Yani bazı durumlarda dizel motor ile çalışan bir aracın daha az yakıt harcadığını göz önünde bulundururken bir yandan da bu aracın genel masrafları ile ilgili de bir takım hesaplar yapmaya başlamanız bu noktada son derece büyük bir önem taşır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...