bilgisayar virüsü nedir

Bilgisayar Virüsü Nedir?

Bilgisayarıma galiba virüs bulaştı, tarzında cümleleri hepimiz kurmaktayız. Bu cümlelerin asıl sebeplerinin başında ise bilgisayarımızın eskiye nazaran daha yavaş olması ve donması yer almaktadır. Virüs ise bilgisayarımızın yavaşlamasının temel etkenleri arasında gösterilebilir. Buraya tıklayarak bilgisayarınızı nasıl hızlandıracağınızı öğrenebilirsiniz.

Bilgisayar virüsü nedir? Zararlı yazılımların, bilgisayarınızın önemli bölümlerine erişmesi ve bilgisayarınıza zarar vermesinin geneline, virüs adı verilir. Kimi virüsler oldukça zararlıyken kimi ise bilgisayara zarar vermekten çok, verilerinizi çalmaya odaklanır.

Bilgisayar virüsleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak ve virüslerden korunma yollarını öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Bilgisayara Virüs Bulaşmaması İçin Yapılması Gerekenler

Bilgisayarlarımıza virüs pek çok şekilde bulaşabilir. Güvenliğinden emin olmadığınız bir web sitesinden, mail üzerinden gelen bir dosyadan, indirdiğiniz herhangi bir filmden bilgisayara virüs bulaşma ihtimali vardır.

Bilgisayara virüs bulaşmaması için yapılması gerekenler;

  • Kaliteli bir anti virüs programı yardımı ile bilgisayarınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.
  • Bilmediğiniz, güvenmediğiniz veya emin olmadığınız kaynaklardan gelen maillerde yer alan linklere tıklamayarak önlem alabilirsiniz.
  • İnternette bulduğunuz ve kaynağı güvenli olmayan (torrent oyun, film ve dizi gibi…) dosyaları indirmeyiniz.
  • Oyun, film, dizi, e-book ve benzeri ürünleri orijinal edinmeye dikkat edin.
  • Anti virüs yardımı ile bilgisayarınızı düzenli aralıklar ile kontrol edin.

Bilgisayarınıza virüs bulaştığını düşünüyor ve kökten bir çözüm arıyorsanız, bilgisayarınıza format atma yöntemini deneyebilirsiniz.

Bilgisayar Virüs Çeşitleri Neler?

bilgisayar virüs çeşitleri neler
bilgisayar virüs çeşitleri neler

Bilgisayarlarımızda bulunan veya bilgisayarlarımıza sızabilecek olan zararlı yazılımların pek çok çeşidi vardır. Bilgisayar virüs çeşitleri;

1)     Malicious Software Virüs Çeşidi

Bilgisayar virüsleri arasında adını sıkça andıran, bilgi çalmak ve sisteme zarar vermek için kullanılan bir virüstür. İçerisinde birbirinden farklı dosya biçimlerini ve birbirinden zararlı yazılımları bulundurabilir. Karmaşık olabileceği gibi, kimi zaman da basit kodlanmış bir yazılım olabilir.

2)    Exploit Virüs Çeşidi

Exploit çeşidi virüsler, bilgisayarın işletim sistemlerine bile zarar verebilirler. Bilgisayar virüs çeşitleri arasında yer alan Exploit, programların açığını bularak programlara sızmak üzerine tasarlanmıştır. Dışarıdan, bilgisayara kod parçaları göndererek çalışır.

Bilgisayarınızın sistemini ve güvenlik duvarını fark edilmeden aşabilen bu virüs türü, bilgisayarınıza olağan dışı bir sinyal göndermediği için de oldukça tehlikelidir. Kötü amaçlı yazılım olan Exploit, şifreleri ve kişisel bilgileri de ele geçirebilmektedir.

3)     Keylogger Virüs Çeşidi

Keylogger kelimesini daha önce duymuş olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bunun sebebi ise keyloggerın en çok bilinen bilgisayar virüs çeşitleri arasında yer almasıdır. Yaygın olarak bilinmesinin yanı sıra, kullanımı da hiç de zor değildir.

Keylogger, klavye üzerinde olan tüm hareketi kaydettikten sonra, topladığı verileri, hackera yönlendirir.

4)     Truva Atı Virüs Çeşidi

İsminden ve oldukça yaygın kullanılmasından dolayı akıllarda kalan virüs çeşididir. Truva atı, legal olmayan pek çok programın içerisinde yer alan kötü amaçlı yazılım türüdür.

5)     Solucan (Worms) Virüs Çeşidi

Tehlikeli virüs türleri arasında yer almaktadır. Ağ bağlantısı üzerinden bulaşabilmesi, herhangi bir dosyaya erişim sağlamaya gereksinim duymaması, fark edilmesini zorlaştırır. Bilgisayar virüs çeşitleri arasında, sıklıkla kullanılan bir çeşittir.

Bilgisayar virüsleri, kişilerin veya kurumların bilgisayarları üzerinde olumsuz etki bırakabilirler. Aynı zamanda, kişilerin izni olmadan tüm verilerini ele geçirebilirler. Bu sebeple, illegal olarak hack yapmak (izin dışı, habersiz, siber güvenlik amaçlı değil) tamamen suçtur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...