bilgisayar bilimleri nedir

Bilgisayar Bilimleri Nedir?

Bilgisayar bilimleri üniversitelerde okutulan bir bölümdür. Bilgisayar bilimleri nedir? Esas olarak bir üniversite olan bilgisayar bilimleri, günümüz bilgisayarları hakkında bilimsel bilgiler içermektedir.

Bilgisayar bilimi, bilgisayarın temel olarak tasarımını ele alarak çalışma metotlarını inceler. Hem bilgisayarların hem de hesaplama sistemlerinin çalışmasını inceleyen bir alandır. Bilgisayar biliminin teknik tanımı; büyük, küçük veya orta ölçekli olması fark etmeden, algoritmaya dayalı işlemlerin otomatikleştirme çalışmasıdır.

Bu yazımızda, bilgisayar bilimleri bölümü hakkında da bilgi bulacaksınız.

Bilgisayar Bilimleri Bölümü

Bilgisayar bilimleri hakkında en doğru bilgileri edinebileceğiniz yerler, bilgisayar bilimi eğitimi veren üniversitelerdir. Bilgisayar bilimleri bölümü, bilgisayar ve yazılım mühendisliği kadar revaçta olmadığı için, daha az bilinmektedir.

Bilgisayar bilimleri ve tanımının baz alındığı bu bölümlerin eğitim süresi 4 yıl (lisans) olarak belirlenmiştir. Bu bölümün en bilinen dersleri arasında;

  • Doğrusal cebir ve sayısal geometri dersi,
  • Bilgisayar bilimleri dersi,
  • İstatistik ve olasılık dersi,
  • Çok değişkenli veri analizi dersi,
  • Aktüerya ve risk yönetimi dersi,
  • Yapay zeka dersi,
  • Uzman sistemler dersi,
  • Mobil programlama dersi,
  • İşletim sistemleri dersi,
  • Nesneye yönelik programlama dersi,
  • Matematiksel programlama dersi,

Gibi dersler yer almaktadır.

Bilgisayar bilimleri bölümü ülkemizde İzmir ilinde yer alan, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından açılan bölümdür. Ülkemizde, Dokuz Eylül Üniversitesi haricinde, herhangi bir üniversitenin bölümleri arasında, bilgisayar bilimleri bulunmamaktadır.

Bilgisayar Bilimleri Tarihi

Bilgisayar bilimlerinin bizzat kendi tarihi, bilgisayarın keşfinden çok daha öncedir. Pek tabii eski dönemlerde ismi değişik olsa bile, bilgisayar bilimlerinin amaçladığı teori, abaküs döneminden beri bulunmaktadır.

Bilgisayar bilimleri tarihi incelenecek olursa, daha pek çok şaşırtıcı bilgi edinilebilir. İlk bilgisayar bilimcisi Gottfried Leibniz olarak bilinmektedir. Pascal’ın 1642 yılında geliştirdiği mekanik hesap makinesinden sonra, Leibniz 1643 yılında ilk dijital hesap makinesini tasarlamıştır. Bu sebebin yanı sıra, kendisine ilk bilgisayar bilimcisi denilmesinin bir diğer sebebi, ikili sayı sistemleri üzerinde yaptığı sistematik ve belgeli çalışmalardır.

Bilgisayar bilimleri tarihi 1643 yılından itibaren atağa geçerek oldukça yeni icatlara ev sahipliği yaptı. Sene 1900’lere gelindiği zaman ise gündelik yaşantımızda kullanılan bilgisayarın temelleri atılmaya başlandı.

Dünyada bulunan ilk bilgisayar bilimleri diploması ise 1953 yılında Cambridge üniversitesi tarafından aktif biçimde verilmeye başlanmıştır. Bilgisayar bilimlerinin kısa tarihine rağmen, insanoğluna ve şu an ki yaşayış sistemimize katkıları oldukça büyüktür.

 

Bilgisayar Bilimleri Bölümü İş Olanakları Neler?

Bilgisayar bilimlerinin, ülkemizde yalnızca İzmir ilinde bölümü olduğunu sizlere daha önceden de belirtmiştik. Bilgisayar bilimi bölümü iş olanakları ise;

  • Bilgisayar bilimini okuyup bitiren kişiler, yapay zeka alanında çalışma yapabilirler.
  • Bilgisayar ağları, ağların güvenlik sistemleri, veri tabanı sistemlerinde de bu kişiler aktif rol oynayabilirler.
  • Sayısal analiz, grafiker ve vizyon, bilgisayar etkileşimi alanlarında da rahatlıkla iş bulabilirler.
  • Yazılım mühendisliği, programlama dilleri gibi gereksinim isteyen işlere başvuru yapabilirler.
  • Hesaplama teorisi ve daha pek çok teori üzerinde akademik çalışmayı da bu kişiler gerçekleştirebilir.

Bilgisayar bilimi bölümü iş olanakları bu şekildedir. Kişi kendini bu alanda geliştirirse önünde parlak bir kariyer bulabilir.

Özellikle ülkemizde sadece 1 tane olması nedeniyle herhangi bir ihtiyaç halinde sınırlı sayıda bilgili elaman olacağı için, ihtiyaç halinde iş bulma şansları yüksek olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...