Besinlerin İçerikleri Ve Vücudumuzdaki Görevleri

İnsan vücudu sağlıklı şekilde yaşayabilmek ve yaşamsal aktivitelerini yerine getirebilmek için beslenmeye ihtiyaç duymaktadır. Beslenme insan aktiviteleri için gerekli olan enerjiyi sağlamak ve vücudun sistemsel gelişimini sürdürmesi için en önemli yöntemlerden biridir.

Beslenme konusunda birçok farklı anlayış olmasına rağmen genel kabul gören beslenme yöntemi yiyeceklerde mümkün olduğunca fazla çeşit bulundurmak ve dengeli yani düzenli beslenmeye çalışmak şeklindedir.

İnsan bedeninin sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için karbonhidratlara, yağlara, proteinler, mineraller ve vitaminlere ihtiyacı bulunmaktadır. Bu etkenleri içerisine alan bir beslenme tarzı benimsemek uzun süre sağlıklı kalmaya yardımcı olmaktadır. Beslenme gereklilikleri içinde yer alan besin maddeleri ve gruplarını incelemek bunların hangi gruba dahil olduğunu öğrenmek gerekmektedir.

 

Karbonhidratların Vücudumuzdaki Yeri Nedir?

 

Karbonhidratlar vücut için enerji sağlayan yiyeceklerdir. Karbonhidratlar vücudun enerji gereksinimi duyduğu zaman ilk olarak başvurduğu kaynak olarak kabul edilmektedir. Karbonhidratlar vücut tarafında glikoz olarak parçalanmaktadır. Glikoz beyin aktiviteleri için daha kısa sürede enerjiye dönüştürüldüğü için tercih edilmektedir.

Lif oranı yüksek sağlıklı karbonhidratlar özellikle bağırsak sağlığına faydalı olmanın yanında insülin direncini sağlamak gibi vücut için uzun dönem gerekli sağlık mekanizmalarını da korumaya yaramaktadır. Aynı zamanda sağlıklı olan grupta yer alan karbonhidratlar bağışıklık sistemini desteklemek ve korumaya da yardımcı olmaktadır.

 

Proteinlerin Vücudumuzdaki Rolü Nedir?

 

Proteinler et ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunmasının yanında özellikle bakliyatlar içinde de bulunan değerli besin maddeleridir. Bakliyat olarak fasulye, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi bitkisel kaynaklarda da yer almaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar vücuttaki her hücrenin protein içerdiğini ve bu nedenle protein ihtiyacının insan sağlığı için çok önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Proteinler kas ve dokuların inşasında önemli rol oynamaktadır.

Beslenme içerisinde proteinler vücut dokularının inşası ve onarımı için faydalıdır. Genellikle beslenmede yeterli protein alınmadığında kasların erimesi ve diğer semptomlar ortaya çıkabilmektedir.

Proteinler hormon üretimi ve salgılanmasında da faydalı olmaktadır. Hormonlar, vücudun bir bölümündeki bezlerin ürettiği, aktiviteleri koordine etmeye ve diğer alanlarla iletişim kurmaya yardımcı olan kimyasallar olarak kabul edilmektedir. Proteinler insülin ve oksitosin gibi hormonal proteinler, kan şekeri konsantrasyonunu kontrol etmek ve doğum sırasında kasılmalar belirlemek gibi işlevleri sağlamaktadır.

Enzimler ise kimyasal reaksiyonları hızlandırmak için moleküllere bağlanan proteinlerdir. Kasların gerekli şekilde kasılması ve gevşemesi, gibi birçok etkileri bulunmaktadır. Proteinler vücuttaki savunma sistemlerini destekleyerek bağışıklığın korunmasında gerekli olmanın yanında bağışıklık sistemini desteklemektedirler.

Proteinlerin günlük hayatta en önemli faktörleri kişiyi tok tutmakta ve uzun süre açlık hissetmemeye yardımcı olmaktadırlar.

 

Yağların Vücudumuzdaki Görevi

 

Vücut için gerekli olan yağ asitleri, katı ve sıvı yağların yapılarını oluşturmaktadır. Bunlar üç bölüme ayrılmaktadır. Doymuş, doymamış ve trans yağlar olarak ayrılırlar. Doymuş yağ asitleri içerisinde tereyağı, süt, yoğurt, peynir ve et gibi hayvansal ürünlerin ile hindistancevizi yağları yer almaktadır.

 

Yağ asitleri içerisinde bulunan linoleik ve linolenik asitler vücut tarafından üretilmeyen ve besinlerden alınması gereken yağlardır. Bunlar fındık, zeytin, avokado ve çeşitli yağlar zengin kaynaklardır.

 

Vitaminlerin Vücudumuzdaki Görevleri

 

Vitaminler vücut tarafından kendi başına sentezleyemediği organik bileşikler olmaktadır. Bunlar günlük tüketilen besinlerle alınırlar. Vitaminlerin en önemli özelliği vücutta az miktarda bulunmaları ve vücudun hayati faaliyetlerinin ve sağlıklı yaşamın sürdürülmesinde etkin olmalarıdır.

 

Minerallerin Vücudumuzdaki Görevleri

 

İnsan bedeninde iskelet ve kemik yapıları için gerekli malzemeleri sağlayan mineraller özellikle güçlü bir kemik ve iskelet yapısı için oldukça gerekli özelliktedirler. Enerji üretiminin yanında sinir ve kas fonksiyonlarına da yardımcı olmaktadırlar. Aynı zamanda bağışıklığın güçlenmesine de fayda sağlamaktadırlar.

 

 kaynak : https://www.keyifli.net/besinlerin-icerikleri-ve-vucudumuzdaki-gorevleri/

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...