Ayva Kurusu Nasıl Yapılır

Ayva Kurusu Nasıl Yapılır? 

Ayva kurusu nasıl yapılır sorusu, pek çok insanın merak ettiği bir sorudur. Yiyecekleri saklamanın pek çok yöntemi olsa da yıllardır en çok tercih edilen yöntemlerden biri kurutma yöntemidir. Ayva meyvesi de sıkça kurutularak saklanan meyvelerden biridir.

Ayva kurutmak, hemen her meyvenin kuruma şekli ile aynıdır. Bunun için öncelikle ayvalar dışındaki tüylerden arındırılır. Daha sonra soğuk suda yıkanır. Ayvalar, orta kısımdaki çekirdekli ve beyaz yerler haricinde ince şekilde doğranır. Fazla ince ya da fazla kalın olmamalı. Temiz bir sofra bezi güneşli bir alana serilir. Üzerine ise dilimlenen ayvalar dizilir.

Ayva dilimleri üst üste gelmemelidir. Aralıklı şekilde olması gerekir.  Ayva kurusu nasıl yapılır Bu sayede daha hızlı kurutulmuş olur. Ayvaların üst kısmının kurumaya başlamasını fark ettiğinizde, diğer tarafını çevirebilirsiniz. Ayvalar tamamen kurumak için güneşli havada birkaç güne ihtiyaç duyar.

Güneşli Ortam Dışında Nasıl Ayva Kurutulur? 

Ayva kurusu nasıl yapılır derseniz, eğer mümkünse genelde güneşte kurutulma tercih edilir. Fakat böyle bir ortam sizin için mümkün değilse fırında kurutma da yapılabilir.

Aynı şekilde dilimlenmiş ayvalar, fırın tepsisine üst üste ve sık olmayacak şekilde dizilir. 50 derece de ayvalar kurumaya bırakılır. Derecenin daha yüksek olması önerilmez. Arada tepsi çıkarılarak ayva dilimleri çevrilir. Bu şekilde yavaş yavaş ayvalar kurumuş olur.

Şekerli Ayva Kurusu Nasıl Yapılır?

Şekerli ayva kurusu nasıl yapılır derseniz eğer bunun da yöntemi oldukça pratiktir. Fakat şekerli ayva kurusu kalorisi olarak daha yüksektir. Ayrıca sade ayva kurusu daha sağlıklıdır. Ayva kurusu şu şekilde yapılır;

  • Ayvalar yıkanarak ince şekilde dilimlenir.

  • Daha sonra geniş bir kaba alınır.

  • Üzerine limon suyu sıkılır. Biraz da limon dilimleri eklenir. Bu şekilde ayvaların kararması önlenmiş olur.

  • Kabın üzeri tamamen kapatılır.

  • İki gün dinlendirilir.

  • İki günün sonunda ayva dilimlerinin suyunu salmış ve hafif lapa olması gerekiyor.

  • Ayva dilimleri bir kevgir yardımı süzülür.

  • Daha sonra fırın tepsisine aralıklı şekilde dizilir.  Fırında yine 50 derecede kurutulur.

Tam anlamıyla kurutma için 8 10 saat civarı kurutmak yeterli olacaktır. Kurutulmuş ayvalar nemsiz, serin ortamda, hava almayacak ağzı kapalı bir kavanozda bekletilir. Bu yöntemler sayesinde, kurutulmuş ayvalar 6 ay bozulmadan bekleyebilir. https://www.hizliresim.com/blog/ sitesinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...