Aroma Verici Nedir? Nasıl Yapılır Nelerde Kullanılır?

Aromalar en kaliteli malzemelerden ve dünyaca ünlü markalar tarafından üretiliyor. Günümüzde birçok sektörde kullanılan aromalar, çeşitlerine göre kullanım alanı buluyor. Yapay aromalar birçok alanda kullanılıyor ve tercih ediliyor. Doğal ve yapay aroma çeşitleri kullanım alanları değişiyor. Yapay olarak satılan aroma çeşitlerinde kullanılan içerikler; birçok gıda ürününde bulunuyor.

Yapay Aromaların Kullanım Alanları

Yapay aroma çeşitleri kalitesine göre farklılık gösteriyor. Günümüzde birçok market üründe bulunan aromalar, ürünlere lezzet katıyor. Çorba, çikolata, kek, dondurma, sakız, pasta, kraker, tütün ürünleri, çay ve diğer birçok üründe bulunuyor. Gıdalarda tüketicilerin talebi doğrultusunda bazı ürünler özellikle talep ediliyor. Katkı ilavesi gerektiren ürün çeşitleri oldukça fazladır. Aromaların kullanıldığı ürüne lezzet ve koku vermesi, ürünlerin cazibesini artırıyor. Garantili ve özel belgeler ile üretilmiş aromalar sağlıklı bir kullanım sağlıyor. Aromalara lezzet verici de denilmektedir. Kullanılan bazı aromalar özellikle tüketildiğinde ağızda muhteşem bir tat bırakır.

Aroma Özellikleri

Aromaların sağlığa zararlı olmaması öncelikle bir aromada olması gereken özellikler arasındadır. Aromaların kullanım alanına uygun olması ve belirli ölçülerle kullanılması gerekir. Bunun için geliştirilmiş özel aromalar katkı maddesi içerse de sağlığa zararlı değildir. Her marka ürettiği aromaları özelleştirebilir. Her damak zevkine ayrı üretilen aromalar ile koku ve lezzet almanız mümkündür. Yönetmeliğe uygun üretilmiş olan aromalar, dünyaca ünlü markalar tarafından üretiliyor.

Aroma özellikleri;

  • Ürün içerisinde kolaylıkla dağılır
  • Uygun koşullarda üretilir
  • Koku ve lezzet verir
  • Her sektörde kullanıma uygun aromalar bulunur
  • Yönetmeliğe uygun bir şekilde üretilir
  • Doğal ve yapay ürünlerle üretilir
  • Ev kullanımı için uygundur

Aromaların özellikleri kullanım alanına göre değişse de uygun olmayan koşullarda üretilmesi sağlığa zarar verir. İlaç sanayisinde de kullanılan aromalar acımsı tadı yumuşatmak adına ya da bazı kötü maddeleri maskelemek için kullanılamaz.

Ev Kullanımında Aroma Kullanımı

Gıda üretiminde kullanılan aromaları evde de belirli ölçüde kullanmak mümkündür. Dolumların 10 ml, 50 ml ya da 250 ml şişelerde dolumları yapılır. Dolum için gerekli izinlere sahip işletmelerde dolum yapılır.

Yağda Çözünen Aromalar

Gıda alanında kullanılan ve unlu mamullerde kullanılan aromalar yağda çözünen özelliğe sahip olmalıdır. Ekmek, kurabiye, hamur işi, pasta, kek ya da kraker gibi ürünlerde kullanılan bu ürünler ile lezzetli bir ürün ortaya çıkar. Kokteyl kullanımında da bu aromalara yer verilir. Meyve likörü yapımında kullanılan yağda çözünen aromalar tercih edilir. Süt ile üretilen içeceklerde de bu tür aromalar kullanılır. Ev dondurması ya da çerez için aroma kullanımında tercih edilmektedir.

Kokteyl Aroması Kullanımı

Yağ ve suda çözünen aromalar kokteyl üretiminde kullanılır. Bu aromalarda taşıyıcı propilen glikol kullanılıyor. Alkol içermeyen bu aromalar, alkol içeriği bulunmayan ürün tercih edenler için oldukça özel bir üründür. Kokteyl aromaları içerisinde ise eser ölçüde de olsa alkol bulunabilir.

Unlu Mamul Sektöründe Aroma Kullanımı

Gıda alanında kullanılan ve ihtiyaç duyulan unlu mamullerde aroma kullanımı yaygındır. Hamurlu tatlılar ve tuzlular için yağda çözünen aromalar kullanılıyor. Bunun nedeni ise hamur işi pişirilmeden önce kullanılan aromayı kaybedebilir. Isının lezzeti yok etmemesi adına yağda çözünen aroma en ideal seçimdir.

Aset Aldehit, Asetoin, Allil Sinnomat, Allil Sikloheksan Bütirat, Allil Disalfür Aromaları

Aromaların ne işe yaradığını bilerek kullanmak en mantıklı seçimdir. Aset Aldehit; renksiz, keskin, yanıcı, uçucu, etkili kokuya sahip olan bu aroma birçok alanda kullanılır. Alkolsüz içecekler, fırın, dondurma ve şekerlemelerde tercih edilir. Asetoin; sarı rengi ile tereyağına benzeyen bir lezzete sahiptir.

Kullanıldığı ürünler arasında margarin, jelatin ve puding ürünleri vardır. Allil Sinnomat; alkolsüz içecekler, şekerleme, dondurma gibi ürünlerde şeftaliye benzer olan bir aromadır. Ananas tadına benzeyen Allil Sikloheksan bütirat, renksiz bir sıvı olup şekerleme ve dondurmalarda kullanılır. Allil disalfür; sıvı olarak kullanılır ve sarımsak kokusuna benzer. Et ve çeşniler için ideal kullanıma sahiptir.

Amilsinnamaldehit Dimetil Asetat, Anizil Propiyonat, Benzoldehit, Benzil Butirat Aromaları

Amilsinnamaldehit dimetil asetat; çiçek kokusuna sahip, sarı renkte sıvı aromadır. Dondurma, alkolsüz içecek ve şekerlemelerde kullanılır. Anizil propiyonat; kiraz ve şeftali tadında olup jelatin, alkolsüz içecek ve pudinglerde kullanılır. Benzoldehit ve Benzil Butirat renksiz sıvı aromalardır. Benzoldehit acıbadem tadında ve kokusundadır. Benzil Butirat ise kayısı kokusu olan armut tadındadır. Her iki aroma kullanım alanları da dondurma, şekerleme, sakız ve fırın ürünlerinde kullanılır.

Sinnomil izovelerat, Sitrol, Sitronelil Valerat, Dimetilasetofenan Aromaları

Sinnomil izovelerat; gül kokusu ve elma tadındadır. Sitrol; limon kokusuna ek olarak acı ve tatlı bir arada tada sahiptir. Sitronelil valerat; gül ya da bal kokusuna sahiptir. Bu aromaların kullanım alanları ise dondurma, sakız, fırıncılık ürünleri, şekerleme, jelatin ve pudinglerdir.

Etilbenzil Butirat, Geranil Asetat, Heksil Butirat, İzobütil İzobütirat Aromaları

Etilbenzil butirat; çiçek ve meyve kokusuna sahip olup erik tadına benzemektedir. Geranil asetat; gül ve lavanta kokusuna benzer, acı ve tatlı lezzete sahiptir. Yanık bir tadı bulunur. Diğer kullanım alanlarına ek olarak şuruplarda kullanılır. Heksil butirat; ananas tadında ve kayısı kokusuna benzer. İzobütil izobütirat; ananas kokusunda olan diğer aromadır. Jelatin ve pudinglerde de tercih edilir.

Linalil Format, Metilbenzil Bütirat, Undesil Alkol Aromaları

Linalil Format aroması gül ve bergamot kokusuna sahiptir. Tatlı bir aroma olup sakız, dondurma, şeker ve alkolsüz içeceklerde kullanılır. Metilbenzil bütirat; yasemin kokusuna benzer ve kayısı, elma gibi bir tat verir. Alkolsüz içeceklerin içerisine katılır. Dondurma çeşitlerinde, fırın ve pastane ürünlerinde kullanılır. Çiçek kokusu, yağlı bir tada sahiptir. Kullanım alanları diğer aromaların kullanıldığı ürünlerdir.

Aroma ve Kimyasal Ürünleri

Firma tarafından sunulan birçok aroma çeşidi dünya genelinde bilinen marka ürünleridir. Gold mix, flavour art, capella, TFA, MT Baker, Vampire vape, Efektör, DIY Kit, İnawera en beğenilen aromalar arasındadır. İçeriği farklı, her damak tadına hitap eden bu ürünler ile birçok sektörde kullanım sağlanıyor.

Sektöre göre farklı kimyasallar tercih ediliyor. Bunlar arasında; Nbase, hidrojen peroksit, propilen glikol, gliserin, salt base, izopropil alkol gibi ürünlerdir. En kaliteli üreticilerden alınan aromalar belirli ölçülerde ve şişelerde kullanıcıya sunuluyor. Dolum yapılan yerler ise son derece hijyenik ve güvenilir alanlardır.

Bu konuda sunulan birçok hizmet müşterilere uygun lezzet ve tatta sunulmaktadır. Aroma üreticileri eski ve yeni olarak birbiriyle yarışıyor. Özel lezzetler ortaya çıkararak tüketici beğenisine sunuluyor. Özellikle kullanım alanları arasında son dönemlerde en fazla elektronik sigara likitleri yer alıyor.

Tüm gıda kimyası ürünlerini bulabileceğiniz Golden Kimya firmasını tavsiye ediyoruz. https://www.goldenkimya.com

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...