Araç Muayene Tarihi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç Muayene Tarihi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç muayene tarihinin öğrenilmesi için dijital başvuru kanalları kullanılabilir. Araç muayene tarihi ile ilgili bilgilerin sorgulaması e-Devlet’le birlikte TÜVTÜRK’e ait işlem kanalları üzerinden gerçekleştirilir. Sorgulama için araç plaka bilgisi yanında “Muayene Rapor Numarası” bilgilerine ihtiyaç duyulur. İstenen bilgileri kullanarak internetten ve telefonla araç muayene tarihi sorgulama yapılabilir.

ARAÇ MUAYENE TARİHİ SORGULAMA NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Araç muayene tarihini öğrenmek için kullanabileceğiniz 3 farklı alternatif yöntem bulunur. Bahsi geçen tüm platformlardan ücretsiz sorgulama yapılmaktadır. Aracınıza ait muayene tarihi öğrenme işlemleri için aşağıdaki platformları kullanabilirsiniz:
• E-Devlet
• TÜVTÜRK web sitesi
• TÜVTÜRK İletişim Merkezi

E-Devlet Araç Muayene Tarihi Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet’ten araç muayene tarihinin öğrenilmesi işlemleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı alt hizmeti olan “TÜVTÜRK Muayene Durum Sorgulama” sayfasından yapılır. Ücretsiz olarak yapılan işlem için https://www.turkiye.gov.tr/muayene-durum-sorgulama linkini kullanarak doğrudan sayfaya ulaşabilir ya da E-Devlet ana sayfasında arama kutusuna “TÜVTÜRK Muayene Durum Sorgulama” yazarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.
Verilen işlem kanalları kullanılarak açılan sayfada, işleme devam edebilmek için size kimlik doğrulama yapmanız gerektiği belirtilir. Kimlik doğrulama işlemini tamamlamak için aşağıda gösterildiği gibi “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklamanız gerekir.

 

Yapılan tıklama sonrası açılan ekranda otomatik olarak e-Devlet şifresi ile giriş tercihi görüntülenir. Dilerseniz kırmızı çerçeve ile gösterilen “e-Devlet Şifresi” tercihinin yanında yer alan mobil imza, e-İmza, T.C. Kimlik Kartı ve İnternet Bankacılığı sekmelerine tıklayarak giriş işlemini gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet şifresi ile giriş yapmak için şifrenizi ve T.C. kimlik numaranızı istenen alanlara girerek “Giriş Yap” butonuna tıklamanız gerekir. E-Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesine müracaat ederek 2 TL karşılığında şifrenizi alabilirsiniz.

Yapılan giriş sonrası sorguyu tamamlamak için aşağıda gösterildiği gibi “Plaka Numarası” ve “Muayene Numarası” bilgilerini istenen kutulara girmeniz ve “Listele” butonuna tıklamanız yeterlidir. Bu alandan kendi adınıza kayıtlı plakaya ait araç muayene tarihini öğrenebildiğiniz gibi farklı bir kişinin aracı için muayene tarihi bilgisine ulaşabilirsiniz.

TÜVTÜRK Plaka ile Araç Muayene Tarihi Sorgulama Nasıl Yapılır?

TÜVTÜRK web sitesinden araç muayene tarihini görüntülemek için “Plaka Sorgulama” modülü kullanılır. İnternetten araç muayene tarihinizi öğrenmek için https://www.tuvturk.com.tr/plaka-sorgulama.aspx linkine tıklayarak modüle giriş yapın.

Link aracılığı ile ulaşılan sayfada, yukarıda gösterilen ekran ile karşılaşılır. Turuncu alana “Araç plakanızı” ve kırmızı ile gösterilen alana “Muayene rapor numarası” bilgilerini girin. Mor çerçeve ile gösterilen güvenlik kodunu, kahverengi çerçeve ile gösterilen alana girin ve “Sorgula” butonuna tıklayarak işlemi sonlandırın. İşleme ait sonuçlar, bilgilerin girildiği modülün hemen altında görüntülenir. Araç muayene tarihinizi açık mavi ile gösterilen alandan takip edebilirsiniz.

TÜVTÜRK Müşteri Hizmetleri Araç Muayene Tarihi Sorgulama Nasıl Yapılır?

TÜVTÜRK’ten telefonla araç muayene tarihini öğrenmek Müşteri Hizmetlerini aramanız gereklidir. Sabit hattan ya da herhangi bir GSM numarası üzerinden 0850 222 88 88 numaralarını arayarak TÜVTÜRK Müşteri Hizmetleri ile irtibat kurabilirsiniz. Paylaşılan numaralar ile iletişime geçtiğiniz çağrı merkezi personeline araç plaka numaranızı ve muayene rapor numaranızı söylemeniz ardından araç muayene tarihi sorgulama işlemini tamamlayabilir, talep ettiğiniz bilgiye ulaşabilirsiniz.

Araç Muayene Tarihi Sorgulama 5664 Nasıl Yapılır?

Araç muayene tarihini 5664’ten görüntüleme hizmeti bulunmamaktadır. 5664 numaralarına araç şasi numaranızı göndererek kilometre ve hasar kaydı sorgulaması yapabilirsiniz. Araç muayene tarihi ile ilgili 5665 SMS hattı hizmet vermemektedir. Sorgulama için yukarıda sıralanan 3 farklı alternatiften herhangi birisini kullanabilirsiniz.

SON MUAYENE GEÇERLİLİK TARİHİ NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Araç muayenesinin son geçerlilik tarihi yukarıda paylaşılan yöntemlere ek olarak, araç ruhsatı üzerinden takip edilebilir. Araca ait ruhsatın aşağıda gösterilen yaprağının sağ bölgesinden muayene geçerlilik tarihine ilişkin bilgi alınabilir.

Muayene Numarası Nedir?

Araç muayene numarası tarih için yapılacak tüm sorgulama yöntemlerinde gereklidir. Araca ait muayene tarihini öğrenmek için yaptırdığınız muayeneye ait raporu kullanabilirsiniz. Raporun sol üst kısmında yer alan “Ulaştırma ve Altyapı” Bakanlığı logosunun altında, muayene numarası bilgisi yer alır. İlgili numaraları kullanarak aracınıza ait muayene tarihi öğrenmeye yönelik yapılan sorgulama işlemleri tamamlayabilirsiniz.

ARAÇ MUAYENE BORCU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Araç muayene borcunu öğrenme işlemleri https://www.tuvturk.com.tr/gecikme-bedeli.aspx linki üzerinden yapılır. Paylaşılan linkte süresi geçmemiş araç muayeneleri için ücret bilgisine ulaşılabildiği gibi geciken muayenelere yönelik gecikme cezası da hesaplanabilir. Araç muayene ücreti ve gecikme cezası hesaplaması için linke tıklayın. Açılan sayfada aşağıda gösterildiği gibi araç cinsi, muayeneye gidilecek tarih, muayene son geçerlilik tarihi ve 65 yaş üzeri/kronik rahatsızlık bilgilerini ilgili alanlara girin. İşlemi tamamlamak için “Sorgula” butonuna tıklayın.

Yukarıda paylaşıldığı şekilde yapılan sorgulamada, işleme ait sonuçlar hemen modülün altında görüntülenir. Kahverengi ile gösterilen alanda araç cinsine ait muayene ücreti bilgisine ulaşılır. Son muayene geçerlilik tarihi sonrasında alınan randevular için hesaplanan gecikme ücreti, açık mavi ile gösterilen satırdan takip edilir. Siyah kutu içine alınan satırda ise bahsi geçen muayene için ödenecek toplam ücret görüntülenebilir.

Araç Muayene Ücreti 2021 Ne Kadar?

Yeni yılda araç muayene ücretleri motorlu araç cinsine bağlı olarak 189,98 TL ila 503,86 TL arasında değişir. Otomobil cinsi araçlar için muayene ücreti 2021 yılında 372,88 TL olarak uygulanmaktadır. Otobüs ve kamyonlar için 503,86 TL muayene ücreti ödenirken, motosiklet muayenesinde 189,98 TL muayene ücreti ödenmesi gereklidir.

Araç Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Araç muayenelerinin yapılma tarihleri araç cinsine bağlı olarak 1 ila 3 yılda bir kez olarak değişir. Araçlara 3 yaşından itibaren muayene yaptırılması (taksi, kamyon ve otobüs için 1 yaş sonrası) gerekirken, muayene sıklığı binek ve resmi araçlarda 2 yılda bir kez olarak belirlenmiştir. Taksi, kamyon ve otobüsler yılda 1 kez muayene olurken, traktörler 3 yılda bir kez muayeneye gider.

ARAÇ MUAYENE RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Araca muayene randevusu alma işlemleri TÜVTÜRK web sitesi ve iletişim merkezi üzerinden yapılır. TÜVTÜRK web sitesinden randevu almak için https://reservation.tuvturk.com.tr/ linkini kullanabilirsiniz. Açılan linkte işleme devam edebilmek için aşağıda görselde anlatıldığı şekilde araç plakası, ruhsat seri ve no bilgisi ile randevu için tercih edilen şehir seçilerek “Devam” butonuna tıklanır.

Tıklanan buton sonrası muayene işlemleri, açılan ekranlarda istenen bilgilerin girişi ile devam eder. Seçtiğiniz şehirdeki istasyonun müsaitlik durumuna göre istediğiniz gün ve saatte araç muayeneniz için randevu oluşturabilirsiniz. TÜVTÜRK web sitesi üzerinden randevu için ücret ödemesi yapılmamaktadır. Randevu almak için işlem yaptığınız siteden bu yönde talep olduğunda, hemen bahsi geçen siteden çıkarak vermiş olduğumuz linki kullanın.
TÜVTÜRK Müşteri Hizmetleri üzerinden alınacak randevular için 0850 222 88 88 numaraları kullanılır. Paylaşılan numaralar üzerinden ulaşılan müşteri temsilcisi aranırken, araca ait ruhsatın yanınızda olmasına özen gösterin. Müşteri temsilcisi tarafından istenen bilgileri paylaşmanızla birlikte aracınız için istediğiniz gün ve saatte muayene randevusu oluşturulabilir. Muayene için seçilecek tarihin doğru seçildiğinin teyidini araç muayene tarihi sorgulama işlemlerini takip ederek gerçekleştirebilir, aldığınız tarih için gecikme cezası uygulanıp uygulanmayacağı kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...