ABD’de İki Eyalette Google Fiber Deneyimi Yaşanıyor !

Dünya devi Google, 10 yıl öncesinde haberlerde gelecek zaman ile alakalı bazı projelerine yer vermiş ve bu projeler arasında “Google Fiber” isimli hizmette bulunuyordu. Google Fiber internet hizmeti, internet sektöründe bir devrim olarak algılandı. Bu teknolojik gelişme ile ABD’de iki şehirde kullanıcılara 2 gigabit internet deneyimi sunulacak. Bu hizmetten yararlanmak isteyen kişiler sadece 100 dolar vererek google fiber’den yararlanabilecek.

Amerika merkezli teknolojinin devi Google, bundan tam 10 sene önce başladığı projesi “Google Fiber”i tamamen hayata geçirdi. Bu proje ile öncelikle kısıtlı kullanıcıya hizmet verileceği söz konusuydu. Fakat Google, ABD’de iki eyalette artık bu hizmetten faydalanmak isteyenlere bu deneyimi sunabilecek.

ABD’nin Nashville ve Huntsville kentlerinde yaşayan insanlara sunulacak “Google Fiber”, göz kamaştıran bir hıza sahip. Bu eyalette birkaç mahalle bu hizmetten faydalanabilecek. Google basın mensuplarına yaptığı açıklamada, interneti kullanacak kişilere özel Wi-fi 6 özellikli modem verileceğini ve evin her yerinde aynı kalitede olmasını sağlayacak ekipmanları da vereceklerini açıkladı.

Google Fiber Maliyeti

Google basın mensuplarına yaptığı açıklamada, vergisiz hali ile 100 dolar (780 TL)  karşılığında bu hizmetten yararlanılacağını dile getirdi. Bu fiyata modem ve diğer ekipmanlar da dahildir. Google bazı eyaletlerde 1 gigabit internet hızını 70 dolardan sunuyor. Yani kullanıcılar google fiber’in 2 gigabit hizmetini almak istediklerinde pek fazla bir fark vermeyecekler.

Google Fiber, hizmet verdiği bazı şehirlerde ve diğer 19 şehirde tüm testleri birkaç ay içinde tamamlanması bekleniyor. Bu şehirlerde ise tüm kullanıcılar 2021 yılında tamamen 2 gigabit interneti kullanabilecekler.

Google Fiber Tarihçesi

Teknoloji devi Google’ın ana şirketi olarak bilinen Alphabet tarafından tüm haklara sahiptir ve işletmesi de Alphabet’e aittir. Google Fiber, 2010 tarihinde resmen duyrulmuştur. İlk olarak Kansas City’i merkez olarak seçilip ilk defa Kansas City’de kullanıma başlanmıştır. Google, Palo Alto yakınlarında bazı denemeler sonrasında bu hizmeti tamamen hayata geçirmiştir.

Google Fiber, interneti 1 GBPPS hızında sunuyor. Günümüzde ise birçok modem 20-80 mbpps arasında hızı destekliyor. Fakat Google Fiber, tamamen özel tasarlanmış modem ve ekipmanları ile bu hızı tam destekleyecek.

Google Fiber Hangi Şehirlerde Kullanılıyor?

Google Fiber ilk testlerini Palo Alto’da tamamlamıştır. Yakın civarlarda ise ilk resmi şehri Kansas City olmuştur. Google Fiber;  Atlanta, Salt Lake City, Louisville, Atlanta ve San Antonio’da etkin olarak kullanılabiliyor. Fakat 2 gigabit olan internet hızı bu ülkelerde şu an etkin değil.

Google Fiber internet apartman ve binalar gibi yüksek daireli alanlarda kablo teli olmaksızın Webpass ile kullanılabiliyor. Webpass, kablosuz internet bağlantısı almak için bina çatısına bir anten takılır ve bu anten tüm binaya hizmet verir.

Google webpass’ı satın aldıktan sonra, yeni yeni şehirlere hizmet vermeye başlamıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...