Starlink Uydu İnterneti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Starlink projesi SpaceX’in uydulardan internet alınması için geliştirilmiş projedir. Dünya üzerinde internet olayını tamamen farklı boyuta taşıyacak bir proje olan Starlink, insanlar tarafından merakla bekleniyor.

Starlink nedir?

Starlink, SpaceX’n yüksek kalitede genişbantlı yapı olma özelliği ile Dünya üzerinde internet sunmayı amaçlayan projenin tanımıdır. İlk olarak 24 mayıs 2019 tarihinde 60 uydu ile birlikte 9 falcon ile uzaya yollanmıştır. Elon Musk Starlink hakkında şu ifadeye yer vermiştir:” Küçük uyduyu alçak Dünya yörüngesine (LEO) 550 km yukarısına yerleştirecek bir uydu takım yıldızı projesi olarak tanımlanmıştır.” Bu proje kapsamında internet sinyalleri yerdeki alıcıya gönderiliyor ve hızlı şekilde yerel olarak yayın yapacak ya da Starlink uydu yönlendiricilerine aktarılacaktır.

Starlink, binlerce küçük uyduyu alçak Dünya yörüngesine (LEO) 550 kilometre yukarımıza yerleştirecek bir uydu takımyıldızı projesidir. Dizi, uydulardan aşağıya internet sinyallerini yerdeki alıcı vericilere gönderecek ve bu da yerel olarak yayın yapacak veya doğrudan Starlink yönlendiricinize bağlayacaktır.

Bu esnada 800 Starlink uydusu gezegen etrafında dönüyor. SpaceX, Starlink projesi ile küresel internet kapsamını sağlayarak 30.000 ‘e varan planlarla en az 12.000 uydu dağıtımını hedefliyor. Bu rakam ise son zamanlarda 42.000 ‘e kadar çıkartılmıştır.

Uydu İnterneti Çalışma Şekli

Uydu interneti evlerde kullanılan kablolu internet mekanizması ile eş değer çalışır. Fakat, bir kaç hareketli parça daha eklenerek uydu interneti hizmetinin çalışması amaçlanmaktadır.

Uydu interneti anteni tüm veri talebini Dünya üzerinde ki bir uyduya yansıtır. Buna karşılık ise uydu talebi ISP’ye yollamaktadır.

Starlink Uydusu Ne Demektir ?

Verilerin bu şekilde senkronize edilmesi işlemi tersine çevirmektedir. Verileri İSS’den alarak, uydudan uyduya internet çanağına oradan da yönlendiriciye ve nihayetinde bilgisayarınıza aktarmaktadrır. Temel olarak uydu interneti çalışma presibi bu şekildedir.

Starlink projesi tamamen hayata geçtiğinde ise 1Gbps’e kadar internet indirmeleri hızlanacaktır. SpaceX hizmeti kullanmak isteyen insanlar için “20 millisaniyenin altında gecikmeyi hedefliyor,böylece birisi rekabetçi bir düzeyde hızlı yanıt veren bir video oyunu oynayabilir”.

Starlink projesi Ağustos 2020 tarihinde beta lansmanı ABD ve Kanada’nın Seattle, Portland ve Chicago gibi yüksek enlem bölgelerinde kullanıcılara açıldı. Ookla’nın internet hızı ve TestMy gibi hizmetler aracılığı ile halka sunulan bu hizmet oldukça iyi hıza sahip olduğu gözlemlendi.

Starlink Hız Özellikleri

  • Starlink’in onaylanan en hızlı hızı 29ms ping ile 203.84 Mbps olarak ölçülmüştür.
  • En hızlı ping süresi ise 18ms olarak tespit edilmiştir.
  • En hızlı yükleme süresi ise 42.58 mbps olarak ölçülmüştür.

Starlink Ve Fiber

Tüketici sınıfı fiber internet şu an 1Gbps ile en yüksek seviyededir. Starlink fiber kadar hızlı olmasa da alternatif teknolojilerden kat kat daha hızlı. SpaceX şirketinin son zamanlarda devasa projeler üretmesi ile daha hızlı olması olacağı bekleniyor. Starlink kırsal bölgelerde yaşayan insanlar için ve uzak yerlerde bazı istasyonlar oluşturarak daha hızlı internet deneyimi sunacaktır.

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...