2021 Tarihine Damgasını Vuracak Stratejik Teknolojik Trendleri

Milenyum yılı başlangıcı yaklaşık olarak 20 yıl önceydi. Yirmi yıl önce ne facebook, ne twitter ne de iPhone vardı. Teknoloji, her zaman gelişimini sağlayarak yeni ürünleri insanoğluna sunuyor. Bu teknolojik ürünler ise insan hayatını kolaylaştırmasının yanı sıra, ilerlemenin de bir parçasıdır. Bir ülke teknolojik anlamda geride kalmış ise gelişme aşamasına gelmemiştir. Her ülke sürekli yeni teknolojik ürünler geliştirerek hem ülkesine katkı sağlıyor hem de insanların hayatını kolaylaştırıyor.

2020 tarihinde COVİD-19 sebebiyle teknolojik gelişmeler kısa süreli de olsa askıya alındı. 2021 tarihinde ise ileri seviye teknoloji trendleri insanları bekliyor. Zengin bir yıl olacağı şimdiden müjdelenen 2021 tarihinde yeni kullanım örnekleri ve uygulamalar yaygınlaştırılıyor. Teknoloji firmaları bu yıl içerisinde kullanıcılarına yeni yeni fırsatlar sunacak ve gelişmeleri anlık olarak duyuracak. Gartner teknoloji buluşmasında 2021 tarihine iz bırakacak teknoloji gelişmeleri sizler için derlendi. Bu yazımızda sizlere 2021 tarihinin damga vuracak trendlerini listeleyeceğiz.

Çoklu Deneyim (Multiexperience)

2021 tarihinde sanal gerçeklik, çok kanallı makine ve insan arayüzleri, algılama teknolojisi gelişmiş deneyimler ve karma gerçekliğe odaklanılacak. Çoklu deneyim ise bilgi işlem fikirlerinin, giyilebilir teknolojinin ve bilgisayar sensörlerinin tam anlamıyla gelişmiş biçimi ile kullanıcılara sunulacak. İnsan ve makine arasında çok temaslı arayüzler bulunacak ve tek bir etkileşim noktasında tüm olaylar döneceği söyleniyor. Önümüzde ki on yıl boyunca eğimli ortam deneyimi ile bilinen gelişmelerde ortaya çıkacak.

 Demokrasi

Teknolojik anlamda demokratikleşme süreci, pahalı ya da kapsamlı bir eğitim sonrasında insanlara teknik anlamda ya da iş uzmanlığına göre kolay erişim sağlamak anlamına gelmektedir. Vatandaşların erişimi olarak isimlendirilen bu gelişme, veri, analitik, bilgi, tasarım ve uygulama geliştirme eğilimlerine odaklanılacak.

Teknolojik anlamda demokrasi süreci programcılara, veri bilimcilerine ve teknoloji katılım biçimlerine göre yükselişler sağlayacağı bekleniyor. Mesela: bir insan veri biliminin becerisine sahip değilse bile veri modelleme konusunda üretim sağlayabilecek. Bu üretim ise az kod üretimi ile mümkün olacak.

Güçlü İnsanlar

İnsan güçlendirme eğitimleri her ne kadar filmlerde görsek de 2021 tarihinde gerçekleşecek eylemler arasında olduğu söyleniyor. Bireyin fiziksel ve bilişsel deneyimlerini geliştirmek amacıyla teknoloji kullanımına odaklandırılır. Bu süreç boyunca etik ve kültürel çıkarlar beraberinde gelir. Gen arttırımı için CRISPR teknolojileri de kullanılacak. Önemli sonuçlara sahip bireylerin son teknolojik ürünleri kullanması da bekleniyor. Fiziksel olarak güçlenme ve vücut içerisine ya da vücut üzerine teknolojik aletler yetiştirilerek fiziksel yetenekler değiştirilebilir.

Bu uygulama boyunca insan güvenliği ön planda tutulacak. Giyilebilir teknoloji cihazlarda kullanılabilecek.

Otonom Nesneler

Otonom nesneler: robotları, gemileri ve aletleri içermektedir. Geleneksel olarak insanlar tarafından yapılacak işleri yapmak için yapay zeka teknolojisinden yararlanılacak. Hava, kara ve deniz olmak üzere çeşitli ortamlarda yapay zeka teknolojisi aktif olarak kullanılacak.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Scroll to Top
Share to...